Csizi Péter

PécsPécs-Kertváros, Viktória utca 7.1. választókerület
2018 Feb. 11 11:19

Megnyitott a város legmodernebb gyógyszertára!

Átadták a város legújabb és legkorszerűbb gyógyszertárát a Honvéd utcában, a klinikai tömb megannyi egészségügyi intézményének közvetlen közelségében.

 

Egy régi, több évtizedes elképzelése valósulhatott meg a Pécsi Tudományegyetemnek azzal, hogy pénteken, a Janus Pannonius Klinikai Tömb Honvéd utcai bejáratánál ünnepélyes keretek között átadták az új, akadálymentesített, 21. századi, korszerű és modern gyógyszertárat. A klinikáról hazatérő betegek és a sürgősségi ellátásban kezeltek mellett a környéken élők, a pécsiek, valamint a Gyógyszerésztudományi Kar gyakorlatain résztvevő hallgatók is egyaránt használhatják az új helyet.


A teljes körű gyógyszerészeti szolgáltatást nyújtó „Univ Gyógyszertár” átadóünnepségén Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy a városrészben élők szempontjából is nagyon fontos a nyitás a klinikai tömb közelében, hiszen a Pécsett jelenleg zajló „ingatlanbumm” időszakában a lakáskeresők számára előnyt jelent egy ilyen létesítmény, mely egyúttal a városrész fejlődéséhez is hozzájárul.


– Szimbolikus lépés ez, mivel jelenleg két fontos időszak között állunk. Egy több tíz milliárdos egyetemi fejlesztés áll a hátunk mögött, és egy 24 milliárdos Modern Városok Programban foglalt kampusz-fejlesztésnek nézünk elébe. Ebben az új gyógyszertárban pedig már ott van a Modern Városok Program finanszírozásának egy kis része, mintegy 100 millió forint – emelte ki az államtitkár.


Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora kiemelte, hogy egy közforgalmi egyetemi gyógyszertár kialakításának szándéka több mint 25 éves múltra tekint vissza, de ebből a szándékból különböző finanszírozási és szabályozási okok miatt csak most válhatott valóság.


– A gyógyszertárral a fő célunk az, hogy a klinikai tömb betegei számára egy olyan stabil gyógyszertári hátteret biztosítsunk, amely lehetővé teszi számukra, hogy a város körbejárása, a klinikától távolabb eső gyógyszertárak felkeresése nélkül jussanak hozzá a szükséges gyógyszereikhez. Ezen felül az Univ Gyógyszertár fontos oktatóhellyé is válhat hallgatóink számára – mondta a rektor.


Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke az eseményen elmondta, hogy éves szinten körülbelül 400 ezer olyan beteg fordul meg a klinikai tömb egészségügyi intézményeiben, akik helyben részesülnek a szükséges ellátásban, ez az ellátási kör pedig reményeik szerint az új, a klinikák közvetlen közelében lévő gyógyszertár megnyitásával még teljesebbé, még magasabb színvonalúvá tud válni.

Botz Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézetének igazgatója kiemelte, hogy a gyógyszertár legfontosabb technikai újítása az a számítógép-vezérlésű gyógyszeradagoló automata rendszer, mely merőben új lehetőségeket biztosít a gyógyszertár szervezésére, mivel azáltal, hogy az automata keresi ki a raktárból a kívánt gyógyszert, megkönnyíti és meggyorsítja a gyógyszerészek és az asszisztensek munkáját, akik így jobban tudnak koncentrálni a beteggondozás és a betegek tájékoztatásának feladataira.

 

Forrás: pecsma.hu

Csizi Péter

Pécs, Pécs-Kertváros, Viktória utca 7.
  • csizi.peter@fidesz.hu
  • 06-72/510-656
  • 7632 Pécs,
    Pécs-Kertváros, Viktória utca 7.
  • 7621 Pécs,
    Rákóczi út 50.